perjantai 10. kesäkuuta 2016

Gluteenittomat sämpylät

Kuluneen parin kuukauden aikana olen tainnut paistaa perheelle sämpylöitä useammin kuin kuluneiden viiden vuoden aikana yhteensä. Tästä on kiittäminen ruokavaliomuutokseni lisäksi Kutsu vapauteen -blogista löytynyttä hyvää sämpyläohjetta. Kyseisellä ohjeella syntyy maukkaita gluteenittomia sämpylöitä ilman hiivaa. Alkuperäisessä ohjeessa on käytetty auringonkukansiemeniä, mutta ne ovat jääneet toistaiseksi meillä kokeilematta, kun niitä ei ole kaapissa ollut.


Käyttämäni ainekset:
2 kananmunaa
2 rkl turkkilaista jogurttia
1dl gluteenitonta jauhoseosta
1dl mantelijauhoa
1 rkl psylliumia
2 tl leivinjauhetta
juustoraastetta  (punainen emmental)

Vatkaa sekaisin kananmunat ja turkkilainen jogurtti. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Nostele taikina lusikalla uuninpelille sopivan kokoisiksi keoiksi ja ripottele päälle vähän juustoraastetta. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.


Alkuperäisessä ohjeessa juustoraaste mainitaan turkkilaisen jogurtin jälkeen, ja sen määrä on "kourallinen". Voi olla, että tarkoitus olisi lisätä tuo määrä taikinan sekaan. Itse olen kuitenkin ainoastaan ripotellut raastetta sämpylöiden päälle.

Jauhoina olen käyttänyt tuon mantelijauheen lisäksi joko gluteenitonta jauhoseosta tai gluteenitonta kaurajauhoa. Molemmat toimivat; jauhoseoksella lopputulos on ehkä vähän kuohkeampi, mutta maku on hyvä kaurajauhonkin kanssa.

Turkkilaisen jogurtin tilalle olen kerran laittanut Oatlyn "creme fraiche" -kauravalmistetta,  joka ajaa hyvin asiansa jos halutaan tehdä maidoton versio. Jos taikina on tuntunut kovin paksulta, olen lorauttanut lopuksi joukkoon vähän oliiviöljyä, minkä jälkeen taikinan käsittely on ollut helpompaa.

Olen tehnyt näistä sämpylöistä myös hampurilaisia, jotka ovat maistuneet koko perheelle. Tällä ohjeella tulee noin kuusi sämpylää, joten ohje kannattaa tuplata, jos haluaa tehdä vähän isompia sämpylöitä, tai jos haluaa, että niistä riittää muillekin sen jälkeen, kun on itse syönyt "vain pari" suoraan pelliltä.

Makoisia leivontahetkiä!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sinun vuorosi kirjoittaa, jätä ihmeessä merkki käynnistäsi! :)