tiistai 7. kesäkuuta 2016

Herkkupäiviä!

Olen tässä useamman viikon noudattanut ruokavaliota, jonka tarkoitus on ollut tukea toipumistani viheliäisistä homeoireista ja tuon h-alkuisen myrkyn laukaisemasta sairaudesta. Ensimmäinen tekemäni ruokavaliomuutos oli lisätyn sokerin pois jättäminen. Pojan diabetes-diagnoosin jälkeen - toettuani ensireaktiona syntyneestä vihasta sokeria kohtaan - lipsuin melko hallitsemattomaan sokerin mättämiseen. Verensokerimittausten, hiilarilaskentojen ja insuliinipistosten vaikutus omaan arkeeni oli se, että en ehtinyt ja jaksanut miettiä, mitä syön. Väsyneenä sitten söin suklaata, keksiä, pullaa...mitä nyt sattui sopivasti löytymään kaapista. Tai kaupan pullatiskiltä.


Sitten riitti. Oma olo alkoi olla tukkoinen ja keho väsynyt. Muistin myös, että jaksaakseni käydä taas pian töissä, minun pitäisi saada se kuuluisa tulehdustila kehostani taltutettua, eikä ruokkia sitä entisestään. Joten hus pois valkoinen sokeri! Olen lueskellut tekstejä anti-inflammatorisesta ruokavaliosta (esimerkiksi täältä), ja se on vahvistanut monia ajatuksiani tulevien ruokavaliomuutosten suhteen.

Sokerin kanssa samaa matkaa sai lähteä lipettiin myös vehnä. Se on mielestäni toiminut kehossani samalla tavalla kuin sokeri; sen syömisen jälkeen tulee usein olo "mitäs sitten söisin". Lopulta päädyin noudattamaan gluteenitonta ruokavaliota, koska tiesin monen homealtistuneen saaneen siitä apua toipumiseen.


Käytännössä ruokavalioni on nyt myös hiivaton, ja lisäksi olen rajoittanut punaisen lihan määrää. Vastaavasti olen lisännyt kasvisten osuutta ja yritän muistaa ne säännölliset kala-ateriat. Lasillinen appelsiinituoremehua silloin tällöin sopii hyvin, enkä romahda ruokavalion epäonnistumisesta vaikka jossain tuotteessa sattuisi tuoteluettelossa olemaan sana 'sokeri' - kunhan se nyt ei ole ihan ensimmäisenä. Ja kyllä, hedelmissä ja marjoissakin on sokeria - hyvä niin, sillä hyvässä muodossa se on oikein oiva polttoaine.


Tuoteluettelosta tulikin mieleeni, että lisäaineet ovat myös niin sanotusti suurennuslasin alla. Luin jostain netin uumenista ajatuksen siitä, että ruoanlaitossa pitäisi käyttää enemmän raaka-aineita ja vähemmän tuotteita. Näinhän se on. Mitä paremmin haluaa olla perillä siitä, mitä lautaselleen asettelee ja sitä kautta laittaa suuhunsa, sitä yksinkertaisempia ja puhtaampia raaka-aineita kannattaa etsiä.


Ruokavaliomuutokseni suurin osatekijä taitaa olla se, mitä on tapahtunut korvien välissä; suhtautumisessa ruokaan ja ennen kaikkea herkutteluun. Olen pyöritellyt päässäni hassua ajatusta siitä, että sokerilla ja vehnällä olen tarjonnut herkkupäiviä vain makuaistille, mutta toisenlaisilla herkuilla myös muu elimistö saa osansa herkkupäivästä. Ja minkälainen se sellainen herkkupäivä on, jossa makunautinnon jälkeen vatsa turpoilee ja väsymys iskee päälle!


En ole tässä ruokavaliossa niin fanaattinen, ettenkö voisi siitä joiltain osin joissain tilanteissa joustaa. Kun huushollimme ovella kolkutteli vatsatauti, varauduin sen mukana tuomaan erakkoelämään ostamalla helppoja ruokia, kuten nakkeja (maistuu varmimmin myös nuorimmaiselle ja takaa suolan saannin) sekä mehua (sokeria, jos ei ruoka maistu). Grillimakkara kuuluu jopa minun kesääni siinä määrin, että parit broilermakkarat on jo tullut siskon ja lasten kanssa grillailtua. Tarkoitus on tässä muuttaa omaa ruoka-ajatusmaailmaa sellaiseksi, että muutos on luonteeltaan pysyvämpi eikä hetkellinen "hampaat irvessä kärsitään nälässä" -kuuri. Yksi muutos olisi tarkoitus vielä ottaa kokeiluun, ja se on maidottomuus.


Ps. Niin se tärkein kysymys kai on, että onko ruokavaliomuutoksista ollut apua? On! Jo muutaman päivän jälkeen olo keveni turvotuksen vähentyessä. Vähitellen sormien nivelet ovat alkaneet toimia kevyemmin, eikä isoja niveliä säre. Kaupanpäällisenä on painokin tippunut pari kiloa. Jos haluan oireiden pysyvän minimissä, minun pitää välttää home- ja kemikaalialtistuksia. Jos en vältä, tunnen sen ensimmäisenä yleisessä olotilassa ja nivelissä, eikä tätä oireilua voi estää pelkällä ruokavaliolla. Esimerkiksi tässä nyt kirjoittaessani tunnen nivelissä pientä jäykkyyttä sekä poden hienoista turvotusta ja kokovartaloväsymystä. Tiedän altistuneeni lähipäivinä sisäilman epäpuhtauksille, ja kun tietty raja tulee täyteen, alkavat oireet. Summa summarum: oikeanlainen ruokavalio voi tukea elimistön toipumista ja puhdistumista epäpuhtauksista, mutta ensisijainen keino edistää toipumista on pysyä pois altisteista.

Pps. Kaikki kuvissa näkyvät herkut ovat nykyisen ruokavalioni mukaisia sallittuja herkkuja, joita nauttiessa voi vielä makunautinnon jälkeenkin olla hyvillä mielin!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sinun vuorosi kirjoittaa, jätä ihmeessä merkki käynnistäsi! :)